fbpx

Pleasen kan je ziek maken. Stop er nu mee!!

Blog van Karen Foré, KaFlex

Pleasen kan je ziek maken. Stop er nu mee!!

by | jan 9, 2024 | Stress en Pijnvrij

Pleasen kan je ziek maken. Stop er nu mee!!

Pleasen, het gedrag van continu streven naar goedkeuring en het vermijden van conflicten, kan diep geworteld zijn in onze kindertijd. Het ontstaat vaak als een beschermingsmechanisme om afwijzing, verlating, of negativiteit te vermijden. Het verlangen naar liefde en veiligheid drijft ons tot pleasen, maar het kan ook leiden tot een chronische overlevingsstaat met verstrekkende gevolgen voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid.

Waarom pleasen we?

In onze vroegste jaren was pleasen vaak een kwestie van overleven. Als kinderen zijn we afhankelijk van onze verzorgers voor onze basisbehoeften. Het vermijden van conflicten en het voldoen aan de verwachtingen van anderen was cruciaal voor onze overleving. De angst voor afwijzing en het verlies van genegenheid dreef ons tot het ontwikkelen van pleasend gedrag als een manier om onze basisbehoeften te waarborgen.

De schaduwzijde van pleasen

Hoewel pleasen op korte termijn kan leiden tot een gevoel van acceptatie, plaatst het ons op de lange termijn in een chronische overlevingsstaat. We worden hyperalert, altijd op zoek naar signalen van goedkeuring. Deze voortdurende staat van alertheid heeft aanzienlijke gevolgen voor ons zenuwstelsel en fysiologische processen in ons lichaam.

Verbinding met fysieke en mentale gezondheid

Het voortdurende pleasen kan een rol spelen bij diverse gezondheidsproblemen. Chronische stress veroorzaakt door pleasend gedrag kan leiden tot darmklachten, chronische pijn, stressgerelateerde aandoeningen, en zelfs auto-immuunziekten. Ons lichaam reageert op de constante staat van alertheid door het vrijgeven van stresshormonen, wat op lange termijn schadelijk kan zijn.

De weg naar zelfliefde

Hoewel pleasen diepgeworteld is, is het belangrijk om te erkennen dat het geen levenslange straf hoeft te zijn. Het vergt tijd en geduld om onze hersenen opnieuw te bedraden en onszelf te leren dat het veilig is om nee te zeggen, grenzen te stellen, en onszelf op de eerste plaats te zetten.

Stappen naar Verandering:

  1. Zelfbewustzijn: Identificeer situaties waarin je geneigd bent te pleasen en reflecteer op de onderliggende emoties en overtuigingen.

  2. Grenzen stellen: Leer om gezonde grenzen te stellen en te erkennen dat het okay is om nee te zeggen.

  3. Zelfzorg: Prioriteer zelfzorg en ontwikkel gezonde coping-mechanismen om stress te verminderen.

  4. Innerlijke werk: onderzoek jouw onbewuste gedrag en herbedraad op  die manier jouw hersenen

Pleasend gedrag mag dan diepgeworteld zijn, maar het is mogelijk om een verschuiving te maken van overleven naar zelfliefde.

Met geduld, bewustzijn en toewijding kunnen we onszelf herprogrammeren, onze gezondheid verbeteren en een leven leiden dat gebaseerd is op authentieke zelfexpressie en liefde voor onszelf.

Het vergt moed om te breken met oude patronen, maar het resultaat is een leven dat meer in lijn is met onze ware behoeften en verlangens

Ik maakte er ook een podcast over. Beluister hem hier