fbpx

De weg naar het ultieme geluk: van buiten naar binnen

Blog van Karen Foré, KaFlex

De weg naar het ultieme geluk: van buiten naar binnen

In de zoektocht naar geluk zijn we vaak geneigd om naar externe bronnen te kijken. We denken dat geluk te vinden is in de nieuwe make-up die ons zelfvertrouwen een boost geeft, in die nieuwe kleren die ons laten stralen, in exotische reizen die ons avontuur bieden, of in die slok alcohol die ons ontspant na een lange dag. Maar als we eerlijk zijn, weten we dat deze externe geneugten vaak maar tijdelijke voldoening bieden.

Waarom? Omdat ware vervulling, diepe rust en het ultieme geluk niet te vinden zijn in de wereld om ons heen, maar in onszelf. Het is een waarheid die vaak wordt overschaduwd door de drukte van het dagelijks leven en de afleidingen van de moderne maatschappij.

Wanneer we dieper graven, realiseren we ons dat alles wat we doen – van het najagen van onze dromen en doelen tot het aanschaffen van materiële bezittingen – in feite gericht is op één enkel doel: ons goed voelen, gelukkig zijn. We willen dat gevoel van vreugde en innerlijke rust ervaren, en we geloven dat we het kunnen bereiken door externe prikkels.

Maar hier schuilt de paradox:

Hoe meer we ons richten op externe bronnen van geluk, hoe meer we ons bewust worden van het feit dat het vaak niet genoeg is.

Het is als een dorst lessen met zout water; het lest de dorst niet en maakt ons alleen maar dorstiger. We weten dat er iets ontbreekt, dat we iets diepers zoeken.

Dat iets is zelfliefde, en het is de sleutel tot het ultieme geluk. Het is het besef dat we al heel zijn, dat we al waardevol zijn, ongeacht onze prestaties, uiterlijk of bezittingen. Het is het opruimen van onverwerkte emoties en belemmerende overtuigingen die ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn.

Het ultieme geluk is niet daarbuiten, maar diep binnenin. Het is het gevoel van rust en vervulling dat ontstaat wanneer we onszelf onvoorwaardelijk liefhebben. Het is weten dat we genoeg zijn, precies zoals we zijn, en dat we de moeite waard zijn. Het is het loslaten van de last van zelfkritiek en zelftwijfel, en het omarmen van zelfacceptatie en zelfcompassie.

Het pad naar het ultieme geluk kan soms rotsig zijn, bezaaid met innerlijke obstakels en oude wonden. Maar het is een reis die de moeite waard is. Het is een reis naar zelfliefde en innerlijke vrede, en wanneer we die weg vrijmaken, ontdekken we dat het ultieme geluk al binnen handbereik is. Het is niet buiten onszelf te vinden, maar in het koesteren van wie we werkelijk zijn. Het is een reis van binnen naar buiten, waar we de schatten van zelfliefde ontdekken en het geluk vinden dat we altijd hebben gezocht.