fbpx

Pijn wordt gestuurd vanuit het brein

Blog van Karen Foré, KaFlex

Mijn zoektocht naar pijn begon bij het zoeken om zelf pijnvrij te worden en uit mijn burn-out te komen. Als holistisch therapeute begreep ik dat mijn aandoeningen puur met stress en onverwerkte emoties had te maken en ik had al een zeer sterk vermoeden dat 99% van al mijn klanten die over de 12 jaar bij mij op behandeling kwamen hetzelfde probleem hadden.

Echter kon ik maar niet begrijpen hoe het nu eigenlijk in elkaar zat en hoe je pijn dus ook oplost. Ik begon te studeren en leerde dat pijn gestuurd wordt door het brein.  

Veel vormen van chronische pijn, zoals rugpijn, nekpijn en spanning, worden niet primair veroorzaakt door fysieke letsels, maar door psychologische factoren.

Pijn ontstaat als gevolg van de spanningen en onderdrukte emoties die zich in het onderbewuste bevinden. Ik ontdekte dat het brein pijnlijke signalen naar het lichaam stuurt als een manier om emotionele spanning af te leiden.

Fysieke afwijkingen die vaak worden geïdentificeerd, zoals hernia’s, discopathieën en andere structurele problemen, zijn niet altijd de oorzaak van de pijn. Het brein gebruikt deze fysieke afwijkingen als een afleidingsmanoeuvre, waardoor de ware oorzaak van de pijn, namelijk onderliggende emotionele spanningen, wordt verdoezeld.

Het is essentieel om de emotionele component van pijn te erkennen en te behandelen

Vanaf nu zal ik mijn klanten aanraden om de onderliggende emoties te onderzoeken en te leren omgaan met onbewuste spanningen. Door bewustzijn te creëren rond deze emotionele factoren en door te begrijpen dat de pijn geen teken is van fysieke schade, maar eerder een manifestatie van emotionele stress, kun je als pijnpatiënt de controle over je pijn terugwinnen.

Het werk vanuit deze visie heeft al veel mensen geholpen om hun chronische pijn te begrijpen en te overwinnen door de connectie tussen het brein en het lichaam te erkennen. Accepteer het belang van emotionele verwerking en zelfreflectie als een integraal onderdeel van het herstelproces en je bent al half weg.

Bezoek altijd eerst een medisch professional voor een grondige evaluatie en gepersonaliseerd advies met betrekking tot jouw specifieke situatie. Ook om ernstige ziekten uit te sluiten. 

Zelf heb ik eerst scans en bloedonderzoeken laten doen. Op de scans zagen ze een lichte scoliose op de plaats van de pijn, maar de dokters vertelden me dat dit geen pijn kon geven. Mijn bloedbeeld toonde een licht ijzertekort aan, dus dat blijf ik steeds aanvullen. (met een natuurlijk middel)

Ik kreeg de diagnose ‘mee leren leven’, maar daar wou ik me niet bij neerleggen. Zeker niet na mijn uitgebreid onderzoek naar pijn zit in het brein 😉