fbpx

De Nervus Vagus activeren

Blog van Karen Foré, KaFlex

De Nervus Vagus activeren

De Kracht van de 4-7-8 Ademhalingstechniek

We leven in een wereld die vaak wordt gekenmerkt door constante druk, stress en overprikkeling. Onze geest en ons lichaam worden voortdurend uitgedaagd, en daardoor is het essentieel om manieren te vinden om te ontspannen, ons te herstellen en onze innerlijke rust te bewaren. Dit is waar de nervus vagus, de langste zenuw in ons autonome zenuwstelsel, in beeld komt. En een van de eenvoudigste manieren om de nervus vagus te activeren en een gevoel van kalmte te bevorderen, is de 4-7-8 ademhalingstechniek.

Wat is de Nervus Vagus?

De nervus vagus, ook wel de “zwervende zenuw” genoemd, is een cruciaal onderdeel van ons parasympathische zenuwstelsel. Het heeft vertakkingen naar bijna elk orgaan in ons lichaam en speelt een belangrijke rol in het reguleren van ons autonome zenuwstelsel. Dit betekent dat het verantwoordelijk is voor het in- en uitschakelen van onze “vecht-of-vlucht” respons (sympathische zenuwstelsel) en ons “rust-en-herstel” systeem (parasympathische zenuwstelsel).

Het stimuleren van de nervus vagus kan leiden tot een vermindering van de hartslag, een lagere bloeddruk en een gevoel van ontspanning. Het is als een natuurlijke rem op de stressreactie van ons lichaam. Maar hoe kun je de nervus vagus stimuleren? Hier komt de 4-7-8 ademhalingstechniek om de hoek kijken.

De 4-7-8 Ademhalingstechniek

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een eenvoudige en effectieve methode om de nervus vagus te activeren en innerlijke rust te bevorderen. Het kan overal en altijd worden toegepast, en het kost slechts een paar minuten.

Hier is hoe je het doet:

 1. Ga zitten of liggen in een comfortabele positie.
 2. Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte, direct achter je boventanden, en houd het daar gedurende de hele oefening.
 3. Adem langzaam en diep in door je neus terwijl je tot vier telt.
 4. Houd je adem in terwijl je tot zeven telt.
 5. Adem volledig uit door je mond terwijl je tot acht telt. Zorg ervoor dat je alle lucht uitblaast.
 6. Dit is één enkele cyclus. Herhaal deze cyclus vier keer voor een totaal van vijf keer.

De sleutel tot deze techniek is de langzame uitademing. Dit helpt je om je lichaam te ontspannen en de nervus vagus te activeren, wat resulteert in een gevoel van kalmte en herstel.

Voordelen van de 4-7-8 Ademhalingstechniek

De voordelen van de 4-7-8 ademhalingstechniek zijn talrijk:

 1. Stressvermindering: Deze ademhalingstechniek helpt stresshormonen te verminderen en bevordert een staat van ontspanning.
 2. Verbeterde slaap: Het regelmatig beoefenen van de 4-7-8 ademhaling kan leiden tot een betere nachtrust en het verminderen van slapeloosheid.
 3. Verbeterde concentratie: Het kan helpen bij het verminderen van mentale ruis en het verbeteren van de concentratie.
 4. Emotieregulatie: Het kan je helpen emotionele reacties te beheersen en kalm te blijven in stressvolle situaties.
 5. Verbeterde spijsvertering: Het activeren van de nervus vagus kan de spijsvertering verbeteren en symptomen van maag- en darmproblemen verminderen.

Incorporeren in je Dagelijkse Routine

Om de voordelen van de 4-7-8 ademhalingstechniek volledig te benutten, is het raadzaam om het regelmatig in je dagelijkse routine op te nemen. Je kunt het ‘s ochtends doen om de dag rustig te beginnen, voor het slapengaan om de slaap te bevorderen, of op elk moment van de dag wanneer je stress of overprikkeling ervaart.

Probeer deze eenvoudige, maar krachtige ademhalingstechniek en ervaar zelf de positieve effecten op je lichaam en geest. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op je stressmanagement- en zelfzorgpraktijk.